Modereren

I have got some questions for you.

Sinds 2013 werk ik als freelance moderator en interviewer. Ik leid gesprekken, debatten en presenteer programma’s op het gebied van filosofie en sociaal maatschappelijke onderwerpen. Zo presenteerde ik de uitreiking van de Socratesbeker voor het beste filosofieboek in 2018, interviewde ik filmmaker Sergej Kresov tijdens een migratiesymposium in Schunck* en leidde ik diverse gesprekken met filosofen op Brainwash Festival en de Filosofie Nacht.

Hieronder een greep van programma’s die onder mijn leiding stonden.

modereren.jpg
Modereren: de betekenis van filosofie in jouw leven.

Modereren: de betekenis van filosofie in jouw leven.

Tijdens de Nacht van de Filosofie in Den Haag interviewde ik zes denkers over de rol van filosofie in hun leven. Welke bronnen hebben de denkers gegrepen? Wie waren de eerste grote filosofische liefdes?

April 2019 | Website

Moderatie: debat over vooruitgangsdenken

Moderatie: debat over vooruitgangsdenken

Wordt het alsmaar beter of staan we aan de rand van de afgrond? Volgens historicus Philipp Blom zijn alleen dommeriken vandaag nog optimistisch. De klimaatcrisis, de automatisering en het ongebreidelde neoliberalisme brengen onherroepelijke problemen met zich mee, en we blijken niet in staat om bij te sturen. Filosoof en vooruitgangsoptimist Maarten Boudry is het daar niet mee eens. Dit is de beste tijd ooit: we leefden met z’n allen nooit zo lang, veilig, welvarend en gelukkig. Doemprofeten en pessimisten die beweren dat we op de rand van de afgrond balanceren verkopen niet alleen onzin, maar schadelijke onzin. Een debat over vooruitgangsdenken tijdens de Nacht van de Vrijdenker 2018.

November 2018 | website

Moderatie: uitreiking Socratesbeker

Moderatie: uitreiking Socratesbeker

De Socratesbeker wordt elk jaar uitgereikt aan het beste filosofieboek van het afgelopen jaar. Dit jaar was Kees Vuyk met Oude en nieuwe ongelijkheid de winnaar.

April 2018 | website

Moderatie: debat over waarheid

Moderatie: debat over waarheid

Een debat over waarheid tijdens de Nacht van de Vrijdenker met Coen Simon, Maarten Boudry en Massimo Pigliucci.

November 2017 | website

Moderatie: Thinking Planet

Moderatie: Thinking Planet

Tinder en het gearrangeerde huwelijk, hierover sprak ik tijdens Thinking Planet met Nazmiye Oral, Jan Drost en Ciano Aydin.

 

April 2017 | website | video

Moderatie: Ode aan de vrouwenstem

Moderatie: Ode aan de vrouwenstem

Meer dan de helft van de Nederlanders is vrouw en hoe hoger de opleiding, hoe meer vrouwen. Toch is de mannenstem nog altijd dominant in het publieke debat. Vrouwen schrijven minder boeken, publiceren minder in kranten en tijdschriften en spreken minder vaak op evenementen, radio of tv. Waar komt deze vrouwenstilte vandaan en wat kunnen we eraan doen?
#Ikschrijf is in het leven geroepen om dit te veranderen en riep vrouwen van alle leeftijden op om hun stem te laten horen in een non-fictie essay. Dit leverde fantastische, uiteenlopende en ontroerende inzendingen op: een rijkdom aan vrouwenstemmen die weinig gehoord worden in het publieke debat.

Deze avond brengt #ikschrijf een ode aan de vrouwenstem. Hoor in filosofie, poëzie, politiek en spoken word de noodzaak van de vrouwenstem. Hoor hoe deze vrouwen de kracht vinden om belemmeringen te overwinnen. We eindigen de avond met de prijsuitreiking voor het beste #ikschrijf-essay. De winnares wint €1000 en een publicatie.

Met spoken word door Sandy Bosmans, poëzie door Lieke Marsman, filosofie door Joyce Pijnenburg en politiek door Sylvana Simons. Moderatie door Sophie van Balen en mijzelf.

April 2017 | website De Nieuwe Liefde | website #ikschrijf | luisteren

Moderatie: Felix & Sofie

Moderatie: Felix & Sofie

TUSSEN VERLANGEN EN LIEFDE

“De liefde lijkt beteugeld. Ben je 35 jaar en op zoek naar een partner om een leven mee te delen? Maak dan een account aan op onze datingsite! Vul je eisen in, plaats een leuke foto en een match rolt er vanzelf uit. En hoe zit het met je behoefte aan seks? Lust was nog nooit zo makkelijk en voordelig voor handen als met Tinder en Grinder.

We leven in hoge mate in een orgasmocentrische samenleving, aldus René ten Bos. Met de toestroom van welvaart en technologische hoogstandjes, neemt de mogelijkheid om onze verlangens te uiten toe. De vraag is of we uiteindelijk bevredigd achterblijven. Worden onze verlangens naar een intieme verbinding met een ander vervuld? Of raken we steeds meer vervreemd en eenzaam? 

Op dinsdag 17 januari organiseerde ik een avond over het velangen, de liefde en alles wat zich daar tussen bevindt voor het Filosofische Café Felix & Sofie. Te gast waren Ype de Boer, vertaler van het boek Ode aan de liefde van Alain Badiou en mediawetenschapper en pornografe Yvette Luhrs. Helaas was door een zeldzame stroomstoring in Amsterdam het treinverkeer zo ontregeld dat René ten Bos niet aanwezig kon zijn. Wellicht een goede reden voor een follow-up!

Januari 2017 | website

15002300_1529255127089907_2604610283497653733_o.jpg
Moderatie: De Balie

Moderatie: De Balie

Het klopt wel, maar het deugt niet is de titel van het nieuwe essay van Stevo Akkerman, uitgebracht bij Lemniscaat.

Op 9 november ging Stevo Akkerman bij De Balie in gesprek met Joris Luyendijk. In navolging spraken experts uit de accountancy – Antoinette Dijkhuizen (4 you accountancy), Berry Wammes (directeur Nationale Beroepsvereniging voor Accountants) en Jonathan Soeharno (Hoogleraar UvA en advocaat bij De Brauw Blackstone) – en de zorg - Marie-José van Gardingen (woordvoerder/reputatiemanager CZ) en Jos de Blok (oprichter Buurtzorg Nederland) – over ethische problemen die zij in hun sector tegenkomen.

Ik had de grote eer deze mooie avond in te leiden en te modereren. Mocht je de avond gemist hebben: gelukkig is het nog terug te zien op het vimeo kanaal van De Balie.

November 2016 | website | video

Moderatie: Brainwash Festival

Moderatie: Brainwash Festival

“Twee denkers die zich bezighouden met hetzelfde thema bespreken wat hen opviel in de kranten van afgelopen weken. Wat is er gebeurd en wat zegt dit over de vraagstukken áchter de actualiteit? Onder leiding van Eveline Groot.”

Tijdens het Brainwashfestival op 15 oktober in Amsterdam, modereerde ik drie programma’s in de Actualiteitenkabinetten reeks. Met Lisa Doeland en Wouter Mensink sprak ik over het oerwoud van de mogelijke wereldverbeteringen. De onschuld van anticipatie bevroeg ik met Ivana Ivkovic en Sinan Çankaya. En met Ruben Jacobs en Zihni Özdil zette we vraagtekens bij de hype rondom het idee van creativiteit.

Oktober 2016 | Website

 

Moderatie: Felix & Sofie

Moderatie: Felix & Sofie

De dood van god: religie nu

“God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood!” 
Deze woorden riep Friedrich Nietzsche uit in 1882 in zijn Fröhliche Wissenschaft. Toen ketterse woorden, inmiddels gemeengoed. Maar wat bleef er over na de dood van Nietzsche’s god? Wie honger naar het hogere heeft, lijkt nu veroordeeld tot een sentimenteel 'ietsisme' of esoterisch dwepen met vaagheden. 

De moderne mens mag van een nodige ballast zijn verlost, met het heilige kind lijkt ook het religieuze badwater verdwenen: weggespoeld in het afvoerputje van de verlichting. Alleen fanatiek nihilisme of atheïsme kunnen eventueel nog tot religieuze ijver inspireren. Voor het overige lijkt de Westerse ziel door sacrale verlamming getroffen. Deze schrijnende spirituele armoede roept de vraag op of er toch niet iets te redden valt. Of we iets zouden moeten willen redden. Kunnen we religieus zijn zonder god? Of hebben we te voorbarige conclusies genomen met Nietzsche en de verlichting?

Op zoek naar een filosofisch antwoord spraken Marcel Zuiderland en ik deze avond met Taede Smedes en Ernst van den Hemel over de rijke traditie van het theïsme en christendom en met André van der Braak over de massale zoektocht naar het verre Oosten.

September 2016 | website 

Moderatie: De Nieuwe Poort

Moderatie: De Nieuwe Poort

"In cooperation with Boom Chicago, De Nieuwe Poort organised a StandUp Philosophy show, based on ‘Angry White man: Trump up the volume’.

A few months before US citizens will choose their new president, tension is mounting. Due to the magic of populist leaders, debates aired on television never had such high ratings and fake news was never as big. How to interpret the emotional scenes on the other side of the ocean?" Show by Greg Shapiro and Pep Rosenfeld, after talk with Tracy Metz. 

 Augustus 2016 | website | video

Moderatie: Nacht van de Filosofie

Moderatie: Nacht van de Filosofie

Tijdens de Nacht van de Filosofie 2016 ging ik in gesprek met Stine Jensen, Henk Oosterling en Haroon Sheikh over Oosterse Filosofie.

April 2016 | website 

Moderatie: Felix & Sofie

Moderatie: Felix & Sofie

Klassieke denkers en de dood

Als er iets onlosmakelijk verbonden is met ons mens-zijn, dan is dat de dood. Want of we het willen of niet, dood gaan we allemaal. We zouden met Heidegger kunnen stellen dat de mens een Sein-zum-Tode is. Maar wat die dood precies behelst, weten we niet. Zodoende fungeert de dood al eeuwenlang als inspiratie voor de meest uiteenlopende voorstellingen: over het bestaan van een hiernamaals met engelen of maagden; over de mogelijkheid van reïncarnatie; over een stille leegte van het het niets…

Zo divers als onze voorstellingen zijn, zo divers waren ze ook al ten tijde van de klassieke oudheid. Tijdens deze avond sprak ik de filosofen en classici Charles Hupperts en Teun Tieleman over het klassieke schisma in het denken over de dood – of de ziel zal voortbestaan ofwel oplossen na de dood.

Februari 2015 | website